1
|
Kerang,
hewan laut bercangkang, mempunyai kandungan protein yang tinggi, disamping
mineral seperti zat besi, seng, kalsium, yodium, dan selenium.
|
2
|
Kerang dapat dimasak dengan atau
tanpa kulit. Jenisnya bervariasi, diantaranya kerang bulu, kerang darah,
kerang hijau, kerang kepah yang disebut juga dengan kerang tahu atau kerang
putih, kerang kampak (scallop), dan
tiram.
|
3
|
Pilih
kerang yang hidup dan segar. Tandanya, cangkangnya akan tertutup dan menutup
sendiri bila diketuk.
|
4
|
Kerang dijual segar bercangkang
atau segar kupas. Kerang yang sudah dikupas terasa kenyal dengan lendir jernih.
|
5
|
Rendam
kerang bercangkang dalam air bergaram, simpan dalam wadah tertutup di tempat
gelap agar kotoran luruh. Sikat cangkang kerang di bawah air mengalir
sehingga kotoran terbuang. Pegang kerang dengan tangan, lalu keluarkan
dagingnya dengan menyelipkan pisau kecil di antara cangkangnya.
|
6
|
Kerang lezat direbus atau dikukus,
utnuk mendapatkan rasa kerang rebus yang prima, rebus kerang dalam air
mendidih yang sudah dibubuhi garam. Serai, daun salam, dan lengkuas, di atas
api yang sedang.
|
7
|
Untuk
mendapatkan rasa kerang kukus yang lezat, rendam kerang segar dalam air yang
sudah dibubuhi garam, bawang putih dan jahe yang dimemarkan, selama 15 menit
dan kukus selama 20 menit hingga matang.
|
8
|
Sambal cocol untuk kerang rebus
atau kerang kukus bisa sambal botolan khusus untuk seafood. Tapi untuk rasa yang lebih istimewa, coba aduk 2 sdm
nanas parut, 2 sdm sambal botolan rasa pedas manis, 1 sdm mentega kacang
botolan, dan 2 sdt air jeruk limau.
|
Kumpulan kliping-kliping info bahan makanan dan masakan, yang dikumpulkan dari berbagai majalah lama, dan diberi dengan catatan2 tambahan ..